Dirigent

Benjaminimg_4918Bakker (1980) begon op jonge leeftijd te zingen bij het Roder Jongenskoor. Hij studeerde koordirectie en solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Koordirectie studeerde hij bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt, solozang bij Gerda van Zelm, Kees-Jan de Koning en Barbara Pearson. Daarnaast volgde hij masterclasses bij Tõnu Kaljuste in Nederland en Finland met het Nederlands Kamerkoor en het koor van de Sibelius Akademie in Helsinki. In 2008 werd hij geselecteerd voor een masterclass bij Anders Eby in Zweden en in 2009 werkte hij met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor tijdens de Eric Ericson Masterclass in Haarlem. In 2010 nam hij deel aan een internationale Masterclass in Denemarken onder de leiding van Frieder Bernius. Hier werd hij gekozen om met het Deens Nationaal Vocaal Ensemble te werken. Tevens is hij oprichter en artistiek leider van de Stichting Talent voor Muziek. Een stichting die zich inzet voor de carrière van jonge talentvolle musici en tevens jongere generaties probeert te inspireren via educatieve projecten.

Bakker is op dit moment dirigent van het projectkoor Amsemble, Cappella Den Haag, het Rotterdams Barok Ensemble, Zang Edam en het Noordelijk Bach Consort. Daarnaast is hij vaste repetitor bij vocaal ensemble MUSA en werkt hij op projectbasis met verschillende andere ensembles. Met het kamerkoor Quod Libet won hij de 1e prijs (Geestelijke Categorie) en 2e prijs (Wereldlijke Categorie) tijdens het internationale korenfestival Tonen 2000. De jury kende hem tevens de prijs toe van beste dirigent van het festival. Diverse keren per jaar leidt Benjamin educatieve projecten voor amateurzangers in binnen en buitenland met het ABC Ensemble.

Bakker zong bij diverse professionele koren als De Nederlandse Bachvereniging (Jos van Veldhoven), Cappella Amsterdam (Daniel Reuss), The Gents (Peter Dijkstra) en het Gewandhaus-Kammerchor in Leipzig (Herbert Blomstedt, Morten Schuldt-Jensen). Op dit moment wordt hij gecoacht door zangpedagoog Jón Thorsteinsson.